5 Mayıs 2011 Perşembe

Unutmayın !


Vitaminler
Vücut fonksiyonunun düzenlenmesinde ve devamlılığında önemli rol oynayan vitaminler, normal yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan, yiyecekler içerisinde doğal olarak bulunan basit yapılı bileşiklerdir. Yağda ve suda eriyenler olmak üzere ikiye ayrılırlar.Yağda eriyenler A - D - E - K vücutta depolandığı için hergün almaya gerek yoktur. Suda eriyenler B - C ise depolanmazlar, fazlası dışarı atılır.Her gün alınması gerekir.



A Vitamini

Vücudun enfeksiyonlara karşı direnci arttırır. Normal büyüme, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için gereklidir. Cildin tırnakların ve saçların sağlıklı kalmasını sağladığı gibi, diş ve dişetleri için de büyük önem taşır.
Süt, yumurta, balık, tavuk, kuzu ve dana eti, patlıcan, tereyağı, peynir, havuç, kereviz, lahana, marul, karnıbahar, ıspanak, çilek, taze fasulye, mercimek, kavun, portakal, greyfurt, maydanoz, armut, elma, patates ve domateste bulunur.


D Vitamini

İnce bağırsaklardan kalsiyumun emilmesine yardımcı olur. Kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasını sağlar. Kandaki fosfor ve kalsiyum miktarını yükseltir. D vitamini eksikliğinde çocuklarda raşitizm gelişir.
Kuzu ve dana eti, balık ve su ürünleri, tereyağı, peynir, süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, karaciğerde bulunur.

E vitamini

E vitamini yağda eriyen vitamin türlerindendir. Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar. Kalp-damar hastalıklarına, kansere ve katarakta karşı koruyucudur. Antioksidan etkilidir.Ispanak, kabak, lahana, marul, yeşil sebzeler, elma, buğday, yulaf, soya fasülyesi yağı, ceviz, fındık, badem, marul, tere, kereviz, maydanoz, mısır,
balıkda bulunur.

K vitamini

Kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar. K vitamini yanlızca kanamalı hastalarda eksikliğini gidermek için kullanılır. Vücutta bağırsak bakterileri tarafından sentezlenir.Yeşil sebzeler, kabak, marulda, domates, ıspanak, yeşil biber, lahana, karnabahar, soya fasulyesi ve tahıllarda bulunur.





B Vitaminleri



Vücudun, özellikle beynin, enerji üretiminimde gerekli vitaminlerdir. Kan dolaşımını düzenler. Merkezi sinir sistemi sağlığını, deri ve gözleri korumakta önemli bir rol oynar. Mide, karaciğer ve bağırsak hastalıkları tedavisine yardımcı olur. Hücre bölünmesi için gereklidir.Et, yumurta, kuru bakliyat, deniz ürünleri, sebzeler, süt ve süt ürünleri, kuruyemiş de bulunur.

C Vitamini


Yaraların iyileşmesini, damarların sağlıklı olmalarını sağlar.Vücudun savunma sistemini artırıcı etkisi vardır. Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde kullanılır 4 saat sonunda kandan uzaklaşır. Göz merceği ve akciğer gibi yapılarda antioksidan olarak çalışır. Vücudun demiri özümsemesinde etkilidir.
Turunçgiller, siyah üzüm, çilek, yeşil biber, maydanoz, brokoli, muz, havuç, soğan, bezelye, kıvırcık salata, lahana, domateste bulunur.

0 yorum:

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar